مجوز ساخت سکوی تفریحی در مازندران صادر شد

به گزارش بازار، سعید کیا کجوری روز چهارشنبه در حاشیه نشست شورای اقتصادی مازندران در نوشهر از موافقت سازمان بنادر و دریانوردی با ساخت سکوی تفریحی واقع در شهرستان عباس آباد خبر داد و گفت: با توجه به پیگیری‌های انجام شده، کمیته صدور مجوز سازه‌های دریایی سازمان بنادر و دریانوردی، با ساخت این سکو توسط سرمایه گذار بخش خصوصی، بر اساس مشخصات تعیین شده و رعایت کلیه قوانین و مقررات داخلی و کنوانسیون‌های مرتبط، صرفا با کاربری تفریحی موافقت کرده است.

وی افزود: مجوز ساخت این سکوی تفریحی بر اساس تأیید اعضای کمیته صدور مجوز سازه‌های دریایی سازمان بنادر و دریانوردی و همچنین موافقت سازمان های مربوطه استانی، شامل دریابانی، شرکت سهامی آب منطقه‌ای، منابع طبیعی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صادر شده است.

همه اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی صدور مجوزهای سازه‌های دریایی می‌توانند برای ثبت نام به درگاه ملی مجوزهای کسب و کار به نشانی mojavez.ir مراجعه و نسبت به دریافت مجوز از کمیته صدور مجوز سازه‌های دریایی سازمان بنادر و دریانوردی اقدام کنند.

با این حال بررسی گزارش خبرنگار ایرنا حاکی از آن است اگرچه طرح اسکله های تفریحی از همان روزهای نخست تا به امروز با موانع بزرگی مواجه بود. طرحی که به اعتقاد مسوولان و کارشناسان حوزه گردشگری بر روی کاغذ و در پشت تریبون و بدون نگاه دقیق کارشناسی در دستور کار قرار گرفت و به همه نهادهای استانی برای پیگیری تکلیف شد اما، مهرماه سال ۱۳۹۸ در جلسه تسهیل ایجاد اسکله‌های تفریحی و گردشگری استان که بر اساس ماده ۱۰۰ برنامه ششم توسعه تشکیل شده بود، ساخت اسکله های تفریحی مصوب شد و با جانمایی ۱۳۴ مکان برای سازمان بنادر و دریانوردی ارسال شده بود. این خبر را مسئولان استان مازندران در ۳۰ شهریور ۱۳۹۸ اعلام کردند.

عملیاتی شدن ساخت اسکله های تفریحی مازندران با تصمیم ملی در حالی به پایان هفتمین سال از مشکلات اجرای این طرح مهم گردشگری رسیده است که هنوز هیچ خروجی از این طرح دیده نمی شود؛ طرحی که قرار بود گردشگری دریایی-ساحلی مازندران را متحول کند و هزاران فرصت شغلی را در این بخش برای مردم استان ارمغان آورد.

هر شهرستان ساحلی مازندران یک اسکله تفریحی به عنوان یکی از مصوبات ستاد ساماندهی و مدیریت سواحل مازندران است، موضوعی که به دلیل بی رغبتی سرمایه گذاران هنوز محقق نشده است، ‌نمونه دیگر محقق نشدن طرح های گردشگری دریایی در مازندران شناور تفریحی با ظرفیت ۵۰ نفر است، این طرح نیز به دلایلی از جمله نبود سرمایه گذار برای تحویل و آغاز فعالیت جدی در مازندران به گِل نشست.

محدوده ساحلی استان های شمالی حدود پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر طول دارد که حدود ۸۹۰ کیلومتر آن در شمال شامل استان های گیلان، مازندران و گلستان است و بیشترین سهم محدوده سواحلی دریای خزر به طول حدود ۴۷۳ کیلومتر در حوزه جغرافیایی مازندران، ۲۷۰ کیلومتر گیلان و بقیه مربوط به استان گلستان است.

طبق آمار رسمی حدود ۹۰ درصدی از گردشگران و مسافران با هدف استفاده از سواحل دریای خزر وارد مازندران می شوند، از ۲۲ شهرستان استان مازندران ۱۵ شهرستان در سواحل دریای خزر قرار دارد.

32 بازدید

قزوین ظرفیت بومی‌سازی تولید پنل خورشیدی را دارد

استاندار قزوین گفت: کارخانه‌های شیشه قزوین قادر به تولید شیشه مخصوص پنل خورشیدی با کیفیتی بالاتر…

بیش از ۳ میلیون تُن کالا در بنادر قشم تخلیه‌ و بارگیری شد

مدیر بنادر و دریانوردی شهرستان قشم گفت: سه میلیون و ۴۸۵ هزار تُن انواع کالای نفتی…

بورس بین‌الملل در مناطق آزاد تا پایان سال راه‌اندازی می‌شود

دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد گفت: اگر بورس بین‌الملل تا پایان امسال راه اندازی شود، می‌تواند نقش…

دروازه‌های ایزوایکو به روی کشتی‌های غول‌پیکر دنیا باز است

بندرعباس - مدیرعامل ایزوایکو از توان تعمیر سکوهای حفاری و جذب بزرگ‌ترین کشتی‌های نفتی جهان خبر…

آغاز مجدد واردات خودروهای اروندی| تمرکز بر صرفه اقتصادی

فرآیند واردات خودروهای پلاک اروند، پس از چند سال وقفه، با هدف ارتقای زیرساخت‌های حمل‌ونقل، افزایش…

هیچ کالای اساسی دولتی در بنادر باقی نمانده است

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: میزان ذخایر کالاهای اساسی کشور اطمینان‌بخش است و هم دولت…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + شش =