۸۴۶ میلیارد لیتر از آب کشور صادر شد | ایران در مسیر نابودی !

آمارها نشان می‌دهد که هم اکنون بیش از ۹۰ درصد آب ایران به بخش کشاورزی اختصاص می‌یابد که متأسفانه بیش از ۶۵ درصد آن به دلیل نبود بهره‌وری و تکنولوژی‌های خاص آبیاری، تلف می‌شود. همچنین به ازای مصرف هزار لیتر آب، کمتر از ۹۰۰ گرم محصول حاصل می‌شود؛ در حالی که متوسط جهانی آن بیش از ۳ هزار گرم است.

وقتی صحبت از صادرات محصولات کشاورزی می‌شود، در واقع صحبت از صادرات آب مجازی است که برای تولید این محصولات صرف شده است.

ایران به‌ عنوان کشوری با اقلیم خشک و نیمه‌ خشک، سالانه حجم قابل‌ توجهی آب مجازی را از طریق صادرات محصولات کشاورزی از دست می‌دهد. به گونه‌ای که بر اساس آمارهای سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO)، ایران یکی از ۱۰ کشور اول صادرکننده محصولات آب‌بر در دنیا محسوب می‌شود که محصولاتی همچون هندوانه، گوجه فرنگی، سیب زمینی، مرکبات و… را صادر می‌کند.

در واقع در چنین صادراتی محصولات کشاورزی صادر نمی‌شوند بلکه آب کشور است که از طریق این محصولات به سایر کشورها صادر می‌شود. همین امر می‌تواند بر بحران آب موجود در کشور دامن زده و چالش‌هایی را درخصوص کاهش منابع آب زیرزمینی و فرونشست زمین ایجاد خواهد کرد.

از سوی دیگر نباید فراموش کرد که هزینه آب مصرفی برای تولید یک محصول کشاورزی در ایران به صورت یارانه‌ای پرداخت می‌شود در حالی که صادرکنندگان به صورت دلاری درآمد دارند.

بنابراین تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی هزینه واقعی انرژی را برای تولیدات خود پرداخت نمی‌کنند. درآمد قابل توجهی که فعالان صادرات محصولات باغی و صیفی‌جات به دست می‌آورند، موجب شده صادرات آب پنهان کمرنگ و صادرات محصولات کشاورزی مهم و باارزش باشد. اتفاقی که در رسانه‌ها به عنوان یک عملکرد خیره کننده از آن یاد می‌شود.

در حالی که میزان ارزی که از طریق محصولات آب‌بر همچون هندوانه، گوجه فرنگی و… وارد کشور می‌شود، جایگزین آب از دست رفته نیست و به معنای دیگر صادرات چنین محصولاتی جز زیان بیشتر در ساختار شکننده آب ایران، آورده‌ای برای کشور و منابع آبی ندارد. زیرا بر اساس آمار اعلامی با توجه به مصرف کنونی و سرعت فعلی برداشت از آب‌های زیرزمینی برآورد می‌شود که تا سال ۱۴۱۰ حدود ۵۰ درصد از آب‌های زیرزمینی قابل دسترس ایران تخلیه شود.

صادرات

بنابراین باید برای مدیریت مصرف آب اقدامات مؤثری را در اولین فرصت در حوزه کشاورزی در نظر بگیریم. در همین راستا ۱۲ محصول آب‌بر کشاورزی که شامل هندوانه، پرتقال، سیب، فلفل، سیب زمینی، خیار، گوجه فرنگی، طالبی و خربزه، پسته، انار و پیاز تازه می‌شود را مورد تحلیل و بررسی قرار دادیم تا ببینیم صادرات این محصولات در سال گذشته چقدر آب از ایران خارج کرده است؟

هندوانه

آمار گمرک از صادرات برخی محصولات آب‌بر نشان می‌دهد در میان ۱۲ محصول کشاورزی آب‌بر در کشور بیشترین صادرات مربوط به هندوانه است به طوری که در ۱۲ ماهه سال گذشته ۷۳۲ میلیون و ۱۸ هزار و ۶۴۹ کیلوگرم از این محصول صادر شده که درآمد ارزی آن معادل ۱۹۱ میلیون و ۹۳۴ هزار و ۸۰۳ دلار بوده است. برای تولید هر کیلو هندوانه ۲۰۰ لیتر آب نیاز است.

گوجه فرنگی

رتبه دوم درخصوص میزان حجم صادرات چنین محصولاتی مربوط به گوجه فرنگی است که با صادرات ۷۱۹ میلیون و ۳۳۶ هزار و ۶۹۸ کیلوگرم معادل ۲۳ میلون و ۲۹۷ هزار و ۲۲۷ دلار در این رتبه قرار گرفته است.

سیب‌زمینی

یکی دیگر از محصولات کشاورزی که ایران صادرات قابل توجهی در آن دارد، مربوط به سیب‌زمینی می‌شود که در ۱۲ ماهه سال گذشته ۱۰۷ میلیون و ۸۴۳ هزار و ۴۶۹ دلار ارز به کشور وارد کرده که این میزان معادل صادرات معادل ۳۴۱ میلیون و ۶۵ هزار و ۹۶۳ کیلوگرم از این محصول به سایر کشورهاست. این در حالی است که برای تولید هر کیلو سیب‌زمینی به ۲۱۰ لیتر آب نیاز است.

پرتقال

همچنین پرتقال یکی از میوه‌های آب‌بر در حوزه کشاورزی محسوب می‌شود که در سال گذشته ۳۳۶ میلیون و ۳۰۳ هزار و ۴۱ کیلو از آن را به سایر کشورها عرضه کرده‌ایم که این میزان عرضه موجب شد تا یک میلیارد و ۱۱۵ میلیون و ۷۳۰ هزار و ۴۵۲ دلار ارز وارد کشور شود.

پیاز، سیب و فلفل

علاوه بر آن پیاز، سیب و فلفل نیز از جمله محصولات صادراتی هستند که آب‌بری بالایی در کشاورزی و تولید دارند که در ۱۲ ماهه سال گذشته ۳۳۳ میلیون و ۷۶۵ هزار و ۸۳۵ کیلو پیاز، ۲۲۰ میلیون و ۶۷۵ هزار و ۵۱۷ کیلو سیب تازه و ۲۱۲ میلیون و ۹۴۳ هزار و ۲۳۶ کیلوگرم فلفل صادر کرده‌ایم.

میزان دلار وارد شده به کشور درخصوص صادرات این سه محصول به ترتیب ۱۶۶ میلیون و ۴۲۵ هزار و ۷۸۰ دلار برای پیاز تازه، ۱۱۰ میلیون و ۸۲۹ هزار و ۶۵۹ دلار برای سیب تازه و ۸۴ میلیون و ۹۲۲ هزار و ۶۷۰ دلار برای فلفل است. تولید هر کیلو پیاز به ۲۸۰ لیتر آب نیاز دارد.

طالبی و خربزه

براساس آمار اعلامی از سوی گمرک، یکی از محصولات کشاورزی که صادرات در آن صورت می‌گیرد، طالبی و خربزه است که میزان صادرات این دو محصول با هم ۱۴۹ میلیون و ۴۸۹ هزار و ۳۳۳ کیلوگرم با ارزش دلاری ۵۲ میلیون و ۳۹۸ هزار و ۷۱۸ دلار می‌باشد.

خیار، انار و پسته نیز از دیگر محصولات کشاورزی صادراتی است که در این گزارش آنها را در نظر گرفته‌ایم.

محصول

سال گذشته چقدر آب مجازی صادر شده است؟

اگر این ۱۲ محصول کشاورزی آب‌بر (هندوانه، پرتقال، سیب، فلفل، سیب زمینی، خیار، گوجه فرنگی، طالبی و خربزه، پسته، انار و پیاز تازه) را از نظر میزان آب صادر شده به صورت پنهان در این میوه‌ها دسته‌بندی کنیم، درخواهیم یافت میزان صادرات آب پنهان این محصولات ۸۴۶ میلیارد و ۸۵۴ میلیون و ۱۴۵ هزار و ۱۲۲ لیتر بوده است که در این میان هندوانه در رتبه اول با صادرات ۱۸۷ میلیارد و ۳۹۶ میلیون و ۷۷۴ هزار و ۱۴۴ لیتر آب قرار می‌گیرد.

در رتبه دوم پرتقال با مصرف آب ۱۵۴ میلیارد و ۶۹۹ میلیون و ۳۹۸ هزار و ۸۶۰ لیتر بیشترین آب پنهان در خود را در سال گذشته در صادرات داشته است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در میان این ۱۲ محصول بیشترین وزن صادراتی مربوط به هندوانه (۷۳۲٫۰۱۸٫۶۴۹ کیلوگرم) و کمترین آن مربوط به پسته (۶٫۱۳۲٫۲۶۹ کیلوگرم) است.

از سوی دیگر بیشترین ارزآوری را پرتقال (۱٫۱۱۵٫۷۳۰٫۴۵۲ دلار) و کمترین ارزش دلاری را انار (۱۸٫۳۱۸٫۴۰۵ دلار) به خود اختصاص داده است.

همچنین هندوانه با (۱۸۷.۳۹۶.۷۷۴.۱۴۴) لیتر بیشترین آب پنهان در صادرات و پیاز تازه (۱۳۳۵۰۶۳۳۴۰۰) کمترین آن را به خود اختصاص داده است.

 

کانال تلگرام گسترش نیوز

اینستاگرم گسترش نیوز


منبع:

مشرق



کدخبر:
354546


پریا ابراهیمی

13 بازدید

مجلس بالاخره مقصر اصلی بحران بنزین را معرفی کرد

خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده نه‌تنها بنزین را هدر می‌دهند، بلکه با آلودگی هوا سلامت جامعه را…

اقتصاد ایران جانِ تازه گرفت | دولت پزشکیان شاهکار کرد

افزایش تولید روزانه ۳۸ هزار بشکه‌ نفت از میدان آزادگان جنوبی تاریخ ساز شد.

ثروت گرانبهای ایرانیان به باد رفت

ایران با وجود در اختیار داشتن دومین ذخایر بزرگ گاز جهان، همچنان با بحران ناترازی انرژی…

محموله عظیمی از سرمایه ملی به کشور بازگردانده شد

فرمانده مرزبانی انتظامی از کشف بیش از یک میلیون لیتر سوخت قاچاق در مرزهای آبی جنوب…

جدول قطعی برق امروز تهران ، کرج و سایر استان‌ها (جمعه ۲۷تیرماه)

در اطلاعیه شرکت توزیع برق آمده است: به منظور جبران و تامین بخشی از نیروی برق…

آژیر خطر برای تهران به صدا در آمد ؛ بحران جدی شد

سد لتیان به عنوان یکی از پنج سد اصلی تأمین آب شرب تهران، در شرایط نرمال…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × یک =